ΑΝΑΚΟΝΤΑ
Γιώργος Χασάπης Δ3, Ανέστης Στεφανίδη Δ3

Η ανακόντα (του είδους Ευνήκτης - Eunectes, επιστημονική ονομασία: ευνήκτης ο μυοφάγος) είναι γένος των μη ιοβόλων φιδιών της οικογένειας Βοΐδες και της τάξης Φολιδωτά ή Λεπιδωτά. Μπορεί να φθάσουν σε μήκος τα 7 μέτρα και σε βάρος τα 100 κιλά. Απαντώνται κυρίως στην τροπική Λατινική Αμερική, όπου έχουν την κοινή ονομασία ανακόντες. Τα μέλη τους συμπεριλαμβάνουν μερικά από τα μεγαλύτερα φίδια στον κόσμο. Τρέφονται με θηλαστικά και πτηνά, τα οποία ακινητοποιούν σφίγγοντάς τα και στη συνέχεια συνθλίβοντάς τα, όπως οι βόες.
anakonta001.png
Από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, διενεργήθηκε αστυνομική επιχείρηση στις Σέρρες και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, για αποπλάνηση ανηλίκου, μέσω διαδικτύου. Ειδικότερα στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προσήλθε νία γυναίκα και υπέβαλε έγκληση, κατά αγνώστου ατόμου, χρήστη του διαδικτύου, το οποίο είχε επικοινωνία με την ανήλικη 13χρονη κόρη της, μέσω του...
anakonta_003.png
Το χρώμα του φιδιού είναι πράσινο και λαδί ή καστανό με μαύρες κηλίδες. Το μέγιστο μέγεθος των ερπετών αυτών έχει επιφέρει συζητήσεις. Ο Mehrtens (1987) θεωρεί ότι η ενήλικη ανακόντα κατά μέσο όρο φτάνει σε μέγεθος τα 18-20 μέτρα για το είδος της πράσινης ανακόντας, Eunectes murinus και πολύ σπάνια τα 23-25 μέτρα . Οι υπολογισμοί που κάνουν λόγο για 35-40 μ. είναι ασαφείς[4] Σε έρευνα που έγινε σε 1000 είδη που πιάστηκαν στη Βενεζουέλα, το μεγαλύτερο ήταν 17 μέτρα και ζύγιζε 100 κιλά.[5]
anakonta_005.png
Τα τοπικά ονόματα του φιδιού στη Λατινική Αμερική περιλαμβάνουν τον ισπανικό όρο matatoro, που σημαίνει "φονιάς ταύρων", και τα ονόματα sucuri και yakumama, που του έχουν δώσει οι ιθαγενείς
anakonta_007.png
Η λίστα Anaconda – Python περιέχει και μερικά βίαια εώς και ανατριχιαστικά βίντεο. Για αυτό όποιος δεν αντέχει καλύτερα να τα αποφύγει. Τα δύο πιο εκνευριστικά κατά την άποψή μου βίντεο είναι αυτά στα οποία άνθρωποι ταϊζουν τα κατοικίδια φίδια τους. Στο ένα, ένας πύθωνας καταπίνει ένα ήδη νεκρό γουρούνι και πάει και για δεύτερο… Όσον αφορά το άλλο, δε μπορώ να καταλάβω τι είδους άτομα αρέσκονται στο να αγοράζουν ζωντανά Guinea Pigs και να κινηματογραφούν – γελώντας μάλιστα – το πως τα φίδια τους τα τρώνε. Τα Guinea Pigs, χαμστερς, κουνέλια (μέχρι και κοτοπουλάκι είδα αλλά αυτό μάλλον θα ήταν από διαστροφή του ιδιοκτήτη του πύθωνα) αναπαράγωνται και πωλούνται φθηνότερα από το κανονικό, για το συγκεκριμένο λόγο από τα pet shops, δηλαδή ως τροφή. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έτσι λειτουργεί η φύση, αλλά μου άρεσε ένα σχόλιο ενός παιδιού στο youtube που είπε: Θα ήθελα να δω κι εγώ πως λειτουργεί η φύση αν σε βάλω σε ένα κλουβί με λιοντάρια. Οι απόψεις γενικά διίστανται. Πάντως εγώ πρόσθεσα τα βίντεο, ομολογώ ότι ένιωσα αηδιασμένος στα σημεία όπου ο άνθρωπος (το πιο άθλιο ζώο) προκαλεί τη φύση με σκοπό τη διασκέδασή του και επιφυλάσσομαι να επιστρέψω με θέμα τα κατοικίδια που πωλούνται στα pet shop και τον τρόπο με τον οποίο τα μεταχειρίζονται.
anakonta_009.pnganakonta_013.jpg
anakonta_015.png
Η έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) σχετικά με τις ανακαλύψεις νέων ειδών ζώων απευθύνει επίσης έκκληση για την προστασία των απειλούμενων ειδών και του τροπικού δάσους στο Βόρνεο, το νησί της θάλασσας της Νότιας Κίνας, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου και ανήκει στη Μαλαισία, την Ινδονησία και το Μπρουνέι.
“Η πρόκληση είναι να εξασφαλίσουμε ότι τα πολύτιμα τοπία θα παραμείνουν ανέπαφα για τις μελλοντικές γενιές", αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιεύεται την Πέμπτη.
Η αναζήτηση για νέα είδη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “Kαρδιά του Βόρνεο”, που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2007 και υποστηρίζεται από τη WWF και τις τρεις χώρες που μοιράζονται το νησί.
Στόχος είναι η διατήρηση των 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων του τροπικού δάσους, που περιγράφεται από τον Δαρβίνο ως “ένα μεγάλο καταπράσινο θερμοκήπιο φτιαγμένο από τη φύση για τον εαυτό της".
Οι ερευνητές επισκέπτονται το Βόρνεο εδώ και αιώνες αλλά μεγάλες εκτάσεις του δάσους του, δεν έχουν ακόμη εξερευνηθεί, σύμφωνα με τον Άνταμ Τομάσεκ, επικεφαλής της “Καρδιάς του Βόρνεο”.
anakonta_017.jpg
Στις ανακαλύψεις των επιστημόνων περιλαμβάνονται το πιο μακρύ φάσμα (είδος εντόμου) στα 56,7 εκατοστά, ένα φίδι με χρώματα σαν φλόγες, ένας βάτραχος που πετάει και αλλάζει το χρώμα του δέρματος και των ματιών του. Συνολικά 67 φυτά, 29 ασπόνδυλα, 17 ψάρια, 5 βατράχια, 3 φίδια, 2 σαύρες και ένα ολοκαίνουριο είδος πτηνού ανακαλύφθηκαν.
Το Βόρνεο είναι γνωστό για τα τερατώδη έντομά του, μεταξύ των οποίων και μια γιγαντιαία κατσαρίδα, μήκους 10 εκατοστών.
Μεταξύ των νέων ειδών που ανακαλύφθηκαν ξεχωρίζουν:
Ένα φίδι που έχει φωτεινούς και έντονους χρωματισμούς σε σχήματα φλόγας σε όλο του το σώμα, που εναλλάσσονται από πορτοκαλί και κόκκινο σε πράσινο, καφέ και μπλε. Όταν νιώθει να απειλείται, οι «φλόγες» στον αυχένα του, μετατρέπονται σε έντονο πορτοκαλί.
anakonta_018.png
Πηγές:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1