ΑντισφαίρισηΗ Αντισφαίριση, γνωστή με τη ξενόγλωσση ονομασία τένις είναι ένα σύγχρονο αθλητικό παιχνίδι.
Οι παίκτες χρησιμοποιούν ρακέτες για να χτυπήσουν μια κοίλη λαστιχένια σφαίρα που καλύπτεται με χνουδωτό ύφασμα πέρα από ένα δίχτυ στο γήπεδο του αντιπάλου. Με προέλευση την Ευρώπη, προς το τέλος του 19ου αιώνα, η αντισφαίριση διαδόθηκε πρώτα σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο, ιδιαίτερα μεταξύ των ανώτερων κατηγοριών.
Η αντισφαίριση είναι για μια ακόμη φορά ολυμπιακό άθλημα και παίζεται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, από όλες τις ηλικίες, και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Με εξαίρεση την υιοθέτηση της παράτασης (tie-break) στη δεκαετία του '70, οι κανόνες του έχουν παραμείνει εντυπωσιακά αμετάβλητοι από τα 1890's. Μαζί με τα εκατομμύρια παικτών του, εκατομμύρια θεατών παρακολουθούν την αντισφαίριση, ειδικά τα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα (Grand Slam).
Αντισφαίριση

tennis001.jpg
Τουρνουά Τένις

Τουρνουά Τένις Σωματείο Παγκόσμια Ομοσπονδία Τένις Συνώνυμο Αντισφαίριση Πρώτη Εμφάνιση 19ος Αιώνας (Ηνωμένο Βασίλειο) Χαρακτηριστικά Απαιτείται Επαφή Όχι Μέλη Ομάδας Ομάδες του ενός ή δύο ατόμων Κατηγορία Άθλημα Ρακέτας Eξοπλισμός Μπαλάκι Τένις, Ρακέτα τένις Ολυμπιακοί 1896-1924, 1988-.

Μπάλες για την αντισφαίριση

tennis003.jpg
Μπαλάκια του τέννις.

tennis004.pngΆθλημα Αντισφαίριση Ιδρύθηκε 1922 Πρόεδρος Σπυρος Ζαννιάς Χώρα (ες) Ελλάδα Επίσημος Ιστότοπος Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης.
tennis007.jpg

Το γήπεδο.

Ο αγώνας διεξάγεται σε ειδικό γήπεδο, το οποίο χωρίζεται στη μέση με δίχτυ ύψους 91 εκατοστά.

Τύποι γηπέδων.

Τα γήπεδα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες βασικές ανάλογα με την επιφάνεια τους.
  • Σκληρά γήπεδα. Η πλειοψηφία των γηπέδων στον κόσμο. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το Αυστραλιανό Όπεν που διεξάγεται στο Melbourne Park και το U.S. Open που διεξάγεται στο USTA National Tennis Center (ακρυλική επιφάνεια).
  • Χωμάτινα γήπεδα. Στην Ευρώπη τα περισσότερα γήπεδα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το French Open που διεξάγεται στο Ρολάν Γκαρός (Stade de Roland Garros).
  • Γήπεδα με χόρτο. Τέτοια γήπεδα υπάρχουν κυρίως στην Αγγλία. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το Γουίμπλεντον. Η δυσκολία στην συντήρηση τους έχει οδηγήσει σε πολλά γήπεδα να καταργούν το χόρτο και να βάζουν άλλη επιφάνεια (συνήθως σκληρή).
Οι μπάλες του τένις είναι ελαστικές, λαστιχένιες, ντυμένες με χνουδωτό ύφασμα, με διάμετρο 65 χιλιοστά και βάρος 55-60 γραμμάρια. Το μέγεθος της ρακέτας δεν είναι καθορισμένο. Έχει μήκος 65-70 εκατοστά.

tennis008.gif

Το παιχνίδι.

Κάθε αγώνας χωρίζεται σε σετ. Οι γυναίκες χρειάζονται δύο νικηφόρα σετ, ενώ οι άντρες συνήθως τρία νικηφόρα σετ για να κερδίσουν έναν αγώνα.
Κάθε σετ κερδίζεται με έξι τουλάχιστον νικηφόρα games (παιχνίδια). Χρειάζεται να υπάρχει διαφορά δυο γκέιμ για να κερδηθεί ένα σετ, εκτός των περιπτώσεων που το σετ έχει έρθει ισόπαλο 6-6. Η νίκη του σετ τότε καθορίζεται με παράταση (tie-break). Στην παράταση μετρούνται οι κερδισμένοι βαθμοί και όποιος φτάσει τους 7 βαθμούς και έχει διαφορά 2 βαθμών από τον αντίπαλο κερδίζει το γκέιμ και συνεπώς το σετ. Υπάρχει η τάση τα σετ να καθορίζονται σε παράταση (tie-break) εκτός από από το τελευταίο σετ το οποίο συνεχίζεται να παίζεται μέχρι να επιτευχθεί η διαφορά των δύο γκέιμ. Στα διπλά παιχνίδια συνήθως αντί για τρίτο σετ πηγαίνουν κατ' ευθείαν σε διαδικασία παράτασης (tie-break) στο οποίο κερδίζει όποιος φτάσει πρώτος τους 10 βαθμούς με διαφορά 2 βαθμών.

Τρόποι χτυπίματος της μπάλας στην αντισφαίριση.

Ο τενίστας έχει οκτώ βασικά χτυπήματα στην διάθεση του κατά την διάρκεια του αγώνα: το σερβίς, forehand, backhand, βόλεϊ, half-volley, overhead smash, drop shot, και το lob.

Forehand

Για τον δεξιόχειρα παίχτη το forehand είναι το χτύπημα που ξεκινά από την δεξιά πλευρά του κορμού, συνεχίζει μπροστά στον κορμό του ενώ γίνεται η επαφή με την μπάλα, και τελειώνει με το χέρι στην αριστερή πλευρά του κορμού του.

Backhand


Για τον δεξιόχειρα παίχτη το backhand είναι το χτύπημα που ξεκινά από την αριστερή πλευρά του κορμού, συνεχίζει μπροστά στον κορμό του ενώ γίνεται η επαφή με την μπάλα, και τελειώνει με το χέρι στην δεξιά πλευρά του κορμού του.

ÂïëÝ

Το χτύπημα βολέ πραγματοποιείται πριν η μπάλα αναπηδήσει στο έδαφος, συνήθως πραγματοποιείται κοντά στο φιλέ.

Half-Volley


Το χτύπημα half-volley πραγματοποιείται όταν η επαφή με την μπάλα γίνεται αμέσως μετά την αναπήδηση, κατά την διάρκεια ανόδου της μπάλας, συνήθως και αυτό το χτύπημα πραγματοποιείται κοντά στο φιλέ.

Overhead smash

Το overhead smash είναι ένα δυνατό χτύπημα πάνω από το ύψος του κεφαλιού που μοιάζει με το σερβίς.

Drop shot

Όταν ο αντίπαλος βρίσκεται μακριά από το φιλέ ο παίχτης μπορεί να επιλέξει ένα χτύπημα drop shot. Αυτό πραγματοποιείται με ελαφρό άγγιγμα της μπάλας ώστε μόλις να περάσει το φιλέ και ο αντίπαλος να μην προλάβει να τρέξει για την φτάσει εγκαίρως.

Lob

Όταν ο αντίπαλος βρίσκεται κοντά στο φιλέ μπορεί να επιλεγεί ένα χτύπημα lob. Αυτό πραγματοποιείται στέλνοντας την μπάλα ψηλά πάνω από το κεφάλι του αντιπάλου στο πίσω μέρος του γηπέδου, και αναγκάζοντας το αντίπαλο να τρέξει στο πίσω μέρος του γηπέδου προσπαθώντας να προλάβει την μπάλα. Αυτό δίνει στο παίχτη χρόνο για να προετοιμάσει την άμυνα του στην επόμενη βολή. Υπάρχει ο κίνδυνος η βολή να μην είναι αρκετά ψηλά και ο αντίπαλος να καταφέρει ένα overhead smash.ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ


1.Το γήπεδο
2. Μόνιμα εξαρτήματα
3. Η μπάλα
4. Η ρακέτα
5. Σερβίρων και δέκτης service
6. Επιλογή γηπέδου και service
7. To service
8. Foot fault
9. Service
10. Λάθος service
11. Δεύτερο service
12. Πότε σερβίρουμε
13. Το let
14. Το let στο service
15. Η σειρά στο service
16. Πότε οι παίκτες αλλάζουν γήπεδο
17. Η μπάλα είναι στο παιχνίδι (παίζεται)
18. Πότε ο σερβίρων κερδίζει πόντο
19. Πότε ο δέκτης του service κερδίζει πόντο
20. Πότε ο παίκτης χάνει το πόντο
21. Πότε ο παίκτης εμποδίζει τον αντίπαλο
22. Όταν η μπάλα χτυπάει στη γραμμή
23. Όταν η μπάλα ακουμπάει σε μόνιμα εξαρτήματα
24. Έγκυρη επιστροφή της μπάλας.
25. Πότε ένας παίκτης παρενοχλείται
26. Μέτρημα στο game
27. Μέτρημα στο set
28. Μέγιστος αριθμός sets
29. Ο ρόλος των διαιτητών καρέκλας & κριτών των γραμμών
30. Συνέχεια παιχνιδιού και περίοδος ανάπαυσης
31. Καθοδήγηση (coaching)
32. Καινούργιες μπάλες.

tennis011.jpg

tennis012.png


Πηγές:
http://utopia.duth.gr/~mdoupa/KANONISMOI/kanonismoi_tennis.pdf
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7
Γιώργος Γεωργιάδης Ε1