DATSUN
datsun001.png

datsun003.png
Το 1914 η Kwaishinsha Motorcar Works, η οποία είχε ιδρυθεί τρία χρόνια νωρίτερα, στο διαμέρισμα Azabu-Hiroo του Τόκιο κατασκεύασε το πρώτο DAT. Το όνομα το αυτοκινήτου ήταν ακρώνυμο των ιδιοκτητών της εταιρίας:
 • Kenjiro Den
 • Rokuro Aoyama
 • Meitaro Takeuchi
Η εταιρία μετονομάστηκε σε Kwaishinsha Motorcar Co. το 1918, και ξανά το 1925 σε DAT Motorcar Co. Η DAT Motors κατασκεύαζε φορτηγά ενώ η DAT και η Datsun επιβατικά αυτοκίνητα. Η πλειοψηφία των πωλήσεων αρχικά ήταν σε φορτηγά. Ξεκινώντας το 1918 τα πρώτα φορτηγά DAT κατασκευάστηκαν για στρατιωτική χρήση. Λόγο της χαμηλής ζήτησης η DAT αναγκάστηκε να συγχωνευτεί με την δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία φορτηγών, την Jitsuyo Motors, το 1926.
Το 1931 η DAT επανήλθε στην αγορά με ένα νέο μικρό αυτοκίνητο με την ονομασία «Datson», δηλαδή «Son of DAT» (Γέννημα της DAT). Αργότερα το 1933 αφού η Nissan είχε εξαγοράσει την DAT Motors, η τελευταία συλλαβή της λέξης Datson άλλαξε σε «sun», επειδή το «son» σημαίνει επίσης και «απώλεια» στα Ιαπωνικά.
To 1933 η εταιρία μετονομάστηκε σε Jidosha-Seizo Co. με έδρα την Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.

Η αρχή της Nissan

To 1928 o Yoshisuke Aikawa ίδρυσε την εταιρία Nippon Sangyo. Το όνομα Nissan προήλθε από το Nippon Sangyo και χρησιμοποιούνταν σαν συντομογραφία της εταιρίας στην αγορά του Τόκιο. Εκείνη την εποχή θυγατρικές της εταιρίας ήταν η Hitachi και η Tobata Casting καθώς και άλλες εταιρίες σχετικές με την αυτοκινητοβιομηχανία, χωρίς όμως η Nissan να έχει εμπλακεί η ίδια στην παραγωγή αυτοκινήτων, τουλάχιστον μέχρι το 1933.
Η Nissan συνεχώς επεκτεινόταν, σε σημείο να συμπεριλαμβάνονται σε αυτή 74 εταιρίες, πράγμα που την τοποθέτησε ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες εταιρίες της Ιαπωνίας κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα στην τέταρτη θέση.
Το 1931 ο Yoshisuke Aikawa αγόρασε μερίδιο της DAT Motors και το 1933 πραγματοποιήθηκε η συνένωση των Tobata Casting και DAT Motors. Καθώς η Tobata Casting ανήκε στην Nissan, αυτή ήταν η αρχή της Nissan ως αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι πρώτες σχέσεις της Nissan με την Αμερική

Βασικό ρόλο στην ιστορία της Nissan έπαιξαν ο Ουίλιαμ Γκόρχαμ (William R. Gorham), διευθυντής του τμήματος σχεδίασης της DAT Motors, καθώς και η επίσκεψη του Aikawa το 1908 στο Ντιτρόιτ.
Κύριος στόχος του Aikawa ήταν η χρησιμοποίηση τελευταίας τεχνολογίας από τις ΗΠΑ στα αυτοκίνητα που κατασκεύαζε και σε αυτό τον βοήθησε ο Γκόρχαμ. Όλα τα μηχανήματα, καθώς και τα σχέδια των αυτοκινήτων, αλλά και μηχανικά μέρη, εισάγονταν από τις ΗΠΑ, πολλά εκ των οποίων προέρχονταν από το εργοστάσιο Γκράχαμ (Graham), εργοστάσιο το οποίο ήταν το πρότυπο της Nissan για την κατασκευή φορτηγών καθώς επίσης επέβλεπε και την παραγωγή αυτών.
Τα μηχανήματα εισάγονταν στην Ιαπωνία από την Mitsubishi για λογαριασμό της Nissan τα οποία και πήγαιναν στο πρώτο εργοστάσιο στην Γιοκοχάμα (Yokohama) για την κατασκευή των αυτοκινήτων Datsun.

Δεσμοίμετην Austin Motor Company

Όπως η Χίνο και η Ισούζου, έτσι και η Nissan συνεργάστηκε με μία καθιερωμένη στην Ευρώπη εταιρία, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε σχέδια μηχανικά και όχι μόνο. Η Nissan επέλεξε την Ώστεν του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αργότερα αποτέλεσε τη British Motor Corporation με την συγχώνευση της με την Μόρις.
Το 1930 η Nissan άρχισε να παράγει το Austin 7s παρόλο που η συνεργασία της με την Austin βρισκόταν σε κρίση.
Αργότερα, το 1952, η Nissan Motor Company υπέγραψε μία πολυσέλιδη συμφωνία με την Austin για την συναρμολόγηση 2000 Austins από εισαγόμενα μέρη και την πώληση τους στην Ιαπωνική αγορά υπό την αιγίδα της Austin. Η συμφωνία υποχρέωνε την Nissan να συναρμολογήσει όλα τα Austin εντός 3 ετών, πράγμα που το έκανε. Η συναρμολόγηση και πώληση των Austin στην Ιαπωνική αγορά κράτησε επτά χρόνια.
Η συμφωνία αυτή έδινε επίσης δικαιώματα στην Nissan να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία της Ώστεν, πράγμα που έκανε για την εξέλιξη των δικών της κινητήρων που χρησιμοποίησε στην παραγωγή των Datsun. Το 1953 η Austin πουλήθηκε, αλλά το 1955 το Austin A50 (αποκλειστικά κατασκευασμένο από την Νissan με νέο ελαφρώς μεγαλύτερο αμάξωμα και νέο κινητήρα 1.489 κ.εκ.) πωλούνταν στην αγορά της Ιαπωνίας. Η Nissan παρήγαγε 20.855 Austin από το 1953 έως το 1959.
Η Nissan χρησιμοποίησε την τεχνογνωσία της Austin για να εξελίξει τους δικούς της κινητήρες, πράγμα που σηματοδότησε την νέα γενιά κινητήρων της Nissan. Το αποκορύφωμα των κινητήρων της Austin ήταν η σειρά A, που κυκλοφόρησε το 1967, χρονιά κατά την οποία η Nissan παρουσίασε ένα νέο τετρακύλινδρο κινητήρα με επικεφαλής εκκεντροφόρο υπό την ονομασία L, ο οποίος παρόλο που έμοιαζε με τους κινητήρες OHC της Mercedes-Benz, ήταν εξ' ολοκλήρου νέος κινητήρας κατασκευασμένος από την Nissan.
Αυτός ο κινητήρας πωλούνταν με το τότε νέο Datsun 510, το οποίο και απέκτησε παγκόσμια φήμη στην κατηγορία των αυτοκινήτων τύπου σεντάν.
Το 1970 η Nissan παρουσίασε το Datsun 240Z, ένα σπορ αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιούσε εξακύλινδρο κινητήρα από την σειρά L, με ελαφρές διαφοροποιήσεις. Το 240Ζ τράβηξε αμέσως τα βλέμματα του αγοραστικού κοινού και ήταν αυτό που καταξίωσε την Nissan στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

H συγχώνευση της Prince Motor

Το 1966 η Prince Motor συγχωνεύτηκε με την Nissan. Αυτή η συγχώνευση επέφερε στην Nissan νέα μοντέλα όπως το Skyline και το Gloria. Eν τέλει το όνομα Prince εγκαταλείφθηκε και τα παραπάνω μοντέλα κυκλοφόρησαν ως μοντέλα της Nissan. Παρόλα αυτά το όνομα Prince χρησιμοποιείται ακόμα από μερικούς αντιπροσώπους της Nissan.

Παγκόσμια εξάπλωση

Στην δεκαετία του 1950 η Nissan πήρε την απόφαση να εξαπλωθεί στην παγκόσμια αγορά. Όμως τα Datsun δεν ήταν σε θέση να ικανοποιήσουν την απαιτητική αγορά της Αμερικής (της μεγαλύτερης αγοράς του κόσμου) καθώς και της Αυστραλίας . Έτσι το 1959 σε μια έκθεση αυτοκινήτου στο Λος Άντζελες παρουσίασαν μερικά μοντέλα και έκαναν τις πρώτες τους πωλήσεις στις ΗΠΑ. Επίσης το 1959 η Nissan δημιούργησε ένα ειδικό τμήμα, το οποίο απευθυνόταν αποκλειστικά στο Αμερικανικό κοινό υπό την διεύθυνση του Yutaka Katayama.
Εφαρμόζοντας τεχνολογία αιχμής στα αυτοκίνητα της και εισάγοντας νέα σπορ αυτοκίνητα όπως το Datsun Fairlady, την πολυνίκη σειρά των 411, το Datsun 510 αλλά και το παγκόσμιας κλάσης Datsun 240Z η Nissan κατάφερε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες που εξάγουν αυτοκίνητα παγκοσμίως.
Τον Οκτώβριο του 1973 η πρώτη πετρελαϊκή κρίση ώθησε τους καταναλωτές να στραφούν σε πιο μικρά και οικονομικά αυτοκίνητα. Τότε η Nissan έκανε κάτι το οποίο αργότερα αποδείχτηκε σωστή απόφαση, δηλαδή να δώσει ένα πιο σπορ χαρακτήρα στα μικρά και οικονομικά αυτοκίνητα της. Επιπλέον έχτισε νέα εργοστάσια στο Μεξικό, την Αυστραλία, την Ταϊβάν και την Νότια Αφρική.
Την ίδια εποχή, οι ΗΠΑ επέβαλαν υψηλούς φόρους σε συγκεκριμένα οχήματα. Για πρώτη φορά, ήδη από το 1964 ένας φόρος 25% γνωστός ως Chicken Τax επιβάρυνε την τιμή των εισαγόμενων φορτηγών. Σαν απάντηση σε αυτή την φορολογία πολλές εταιρίες όπως η Nissan , η Τοyota και η Honda ξεκίνησαν την κατασκευή εργοστασίων στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Η εταιρία, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, κατασκεύασε ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων στην πόλη Σμύρνα (Smyrna) του Τενεσή, το οποίο αρχικά συναρμολογούσε μόνο φορτηγά και οχήματα SUV, όπως τα Datsun 720, Hardbody, και Pathfinder, αλλά έπειτα επεκτάθηκε στην παραγωγή αρκετών άλλων μοντέλων.
Ακολούθησε ένα ακόμα εργοστάσιο στο Ντέσερντ (Decherd) του Τενεσή και, πιο πρόσφατα, ένα εργοστάσιο στο Καντόν (Canton) της πολιτείας Μισισίπι.
Προκειμένου να αποφύγει τα υψηλά μεταφορικά τέλη και τους φόρους εισαγωγής, η Nissan αποφάσισε να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο και στην Ευρώπη.
Μετά από εκτεταμένες έρευνες, επιλέχθηκε η περιοχή Σάντερλαντ του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω του υψηλά εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού αλλά και λόγω γεωγραφικής θέσης, επειδή βρισκόταν κοντά σε αρκετά μεγάλα λιμάνια. Το εργοστάσιο ολοκληρώθηκε το 1986, χρονολογία κατά την οποία δημιουργήθηκε και το Αγγλικό τμήμα της Nissan, με την επωνυμία "Nissan Motor Manufacturing (UK) Ltd".
Από τότε έχει καταφέρει να κατακτήσει των τίτλο του πιο παραγωγικού εργοστασίου στην Ευρώπη κατασκευάζοντας 400.000 αυτοκίνητα ετησίως.
Οικονομικές δυσκολίες στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ανάγκασαν την Nissan να σταματήσει την παραγωγή στην Αυστραλία. Τα προβλήματα αυτά δημιουργήθηκαν από ένα πρόγραμμα που επέβαλε η κυβέρνηση της Αυστραλίας γνωστό με την ονομασία Button Plan, σύμφωνα με το οποίο αυτοκίνητα τα οποία παρήγαγε η Nissan αλλά και άλλες εταιρίες δεν πωλούνταν αποκλειστικά από την Nissan αλλά και από άλλες εταιρίες αλλάζοντας απλώς το όνομα του αυτοκινήτου. Τέτοια παραδείγματα ήταν το Nissan Pulsar μετονομαζόμενο σε Holden Astra από την General Motors - Holden και το Nissan Bluebird μετονομαζόμενο σε Ford Corsair.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Nissan παρουσίασε μία νέα εταιρία με πολυτελή αυτοκίνητα, τα οποία και κυκλοφόρησαν στην Aμερική, το όνομα της οποίας είναι Infiniti. Από το 2008 η Infiniti άρχισε να κυκλοφορεί και σε ορισμένα κράτη της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Η μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα

Στην δεκαετία του 1970 ιδρύθηκε στο Βόλο η Teokar/Teocar (Θεοχαράκης και Nissan Car) που κατασκεύαζε αυτοκίνητα Nissan Το 1980, το πρώτο αυτοκίνητο είχε βγει απ’ την γραμμή παραγωγής και ακολούθησαν 170.000 ακόμα Ι.Χ και επαγγελματικά. Tο εργοστάσιο αυτοκινήτων έκλεισε τον μάιο του 1995. Δίπλα στο εργοστάσιο δημιουργήθηκε μια ακόμη μονάδα, που κατασκεύαζε καθίσματα και μεταλλικά μέρη αυτοκινήτων.

[Nissan και Οικολογία

datsun008.png
Nissan Tama του 1947.
Η Nissan παρήγαγε το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα στην ιστορία της (Nissan Tama) το 1947, εντείνοντας όμως την παραγωγή της την δεκαετία του 1960, όταν και πούλησε αρκετά απο αυτα.
To 1997 η Νissan παρήγαγε το Prairie Joy EV, το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα με μπαταρίες ιόντων λιθίου. Πιο πρόσφατα, το 2005 παρουσιάστηκε στο Tokyo Motor Show το Pivo και λίγο αργότερο το 2007 στην ίδια διοργάνωση παρουσιάστηκε το Pivo 2 το οποίο είχε και μεγαλύτερη εμβέλεια κίνησης.
Επίσης, τον Αύγουστο του 2009 η Νissan ανακοίνωσε την παραγωγή του Leaf, το οποίο θα ξεκινήσει την εμπορική του καριέρα στην Ιαπωνία, την Αμερική και την Ευρώπη το 2010, με σκόπο την παγκόσμια πώληση του μέχρι το 2012.

Συνεργασία Nissan - Ford

Από το 1993 έως και το 2000 η Nissan και η Ford συνεργάστηκαν με σκοπό να παράγουν μίνι-βαν. Τα όνοματά τους ήταν Mercury Villager και Nissan Quest για την Ford και την Nissan αντίστοιχα. Τα δυο αυτοκίνητα μηχανικά είναι πανομοιότυπα και οι μόνες διαφορές που εντοπίζονται είναι στην εξωτερική τους εμφάνιση.
Το 2002 η Ford σταμάτησε την παραγωγή του Villager δίνοντας βάση σε επόμενα μοντέλα όπως τα Freestar και Monterey. Αντίθετα η Nissan το 2004 παρουσίασε το καινούργιο Quest, το οποίο ήταν σχεδιασμένο εξαρχής από την Nissan και το οποίο δεν είχε καμία σχέση με τη Ford ή κάποιο από τα μοντέλα της.
Το 1992 η Nissan παρήγαγε πάλι το τετρακίνητο Terrano, το οποίο ήταν μηχανικά και εμφανισιακά όμοιο με το Ford Maverick ενώ και τα δύο αυτοκίνητα παράγονταν στην Ισπανία. Η παραγωγή του τότε Ford Maverick σταμάτησε το 1998, λόγω του ότι δεν υπήρξαν οι προσδοκούμενες πωλήσεις. Σε αντίθεση, το Nissan Terrano, το οποίο απεδείχθη δυνατό χαρτί στις πωλήσεις της Nissan έμεινε στις γραμμές της παραγωγής μέχρι το 2005 όπου και αντικαταστάθηκε από το Nissan Pathfinder.

Συμμαχία με τη Renault

Προς το τέλος του 20ού αιώνα, με τη Nissan να αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, η εταιρεία συνήψε εταιρική συμμαχία με την γαλλική Renault (Renault S.A. France).
Υπογεγραμμένη στις 27 Μαρτίου 1999, η συμφωνία Renault-Nissan ήταν η μοναδική του είδους της αφού περιλάμβανε μια ιαπωνική και γαλλική επιχείρηση, κάθε μία με την δική της πολιτική και νοοτροπία.
Το ίδιο έτος, η Ρενώ διόρισε τον βραζιλιάνο Κάρλος Γκον (Carlos Ghosn), ως διευθυντή της Nissan και πήρε ένα μερίδιο 22,5% από την Nissan. Αργότερα εκείνο το έτος η Nissan απέλυσε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.
Η συμμαχία Renault-Nissan είναι μοναδική, επειδή δυο εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας συνεργάστηκαν για κοινό όφελος. Η Renault κατέχει το 44,3% των μετοχών της Nissan, ενώ η Nissan μόλις το 15% των μετοχών της Renault.
Στο πλαίσιο του «σχεδίου αναγέννησης της Nissan» υπό τον πρόεδρο Γκον, η επιχείρηση ανανεώθηκε. Πολλοί κορυφαίοι οικονομολόγοι θεωρούν αυτή την αλλαγή μία από τις πιο θεαματικές εταιρικές ανανεώσεις στην ιστορία, με την Nissan να καταγράφει υψηλά κέρδη. Παρά την «αναγέννηση», οι πωλήσεις του μοντέλου Infiniti είναι ελάχιστες.

Συνοπτική ιστορία της Nissan

 • Τον Δεκέμβριο του 1933 ιδρύεται η εταιρία “Jidosha Seizo Co., Ltd.” με έδρα την Yokohama της Ιαπωνίας.
 • Τον Ιούνιο του 1934 η “Jidosha Seizo Co., Ltd.” με έδρα την Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας μετονομάζεται σε “Nissan Motor Co., Ltd.” καθώς επίσης εξάγονται και τα πρώτα 44 αυτοκίνητα με το όνομα Datsun στην Ασία, την κεντρική και την νότια Αμερική. Την ίδια χρονιά ολοκληρώνεται και η κατασκευή του εργοστασίου στην πόλη Yokohama.
 • Τον Απρίλιο του 1935 κατασκευάζεται το Datsun Type 15 σε μαζική παραγωγή. Ήταν το πρώτο μοντέλο που κατασκευάστηκε με αυτόν τον τρόπο.Την ίδια χρονιά τον Μάιο η Nissan επιλέγει το σήμα της το οποίο και διατηρεί μέχρι σήμερα.
 • Τον Αύγουστο 1943 ένα ακόμα εργοστάσιο κατασκευάζεται στην πόλη Yoshiwara. Τέσσερις μήνες αργότερα τον Δεκέμβριο ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος αναγκάζει την Nissan να διακόψει την παραγωγή επιβατικών και φορτηγών.
 • Τον Σεπτέμβριο του 1944 μετονομάζεται η εταιρία σε “Nissan Heavy Industries, Ltd.”
 • Τον Νοέμβριο του 1945 παράγεται το πρώτο μεταπολεμικό μοντέλο.
 • Τον Αύγουστο του 1949 η εταιρία αποκτά και πάλι την επωνυμία “Nissan Motor Co., Ltd.”
 • Τον Δεκέμβριο του 1952 η εταιρία συνάπτει συνεργασία με την βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Austin Motor.
 • Τον Απρίλιο του 1953 ξεκινά η δραστηριοποίηση της εταιρίας στον τομέα σχεδίασης και εξέλιξης κινητήρων για πυραύλους.
 • Τον Αύγουστο του 1957 ξεκινά η παραγωγή περονοφόρων οχημάτων.
 • Τον Ιούνιο του 1958 ξεκινά η εξαγωγή επιβατικών μοντέλων στις ΗΠΑ.
 • Τον Σεπτέμβριο του 1958 μοντέλα Datsun συμμετέχουν για πρώτη φορά στον αυστραλιανό αγώνα “Mobilgas Trial” και ένα από αυτά κατατάσσεται πρώτο.
 • Τον Μάρτιο του 1959 ξεκινά η παραγωγή στο εργοστάσιο της Ταϊβάν, το πρώτο εργοστάσιο της εταιρίας που βρίσκεται εκτός Ιαπωνίας.
 • Τον Ιούνιο του 1960 ιδρύεται η “Nissan Motor Corporation” στις ΗΠΑ.
 • Τον Σεπτέμβριο του 1961 ιδρύεται η “Nissan Mexicana, S.A.”
 • Τον Μάρτιο του 1962 ολοκληρώνεται η κατασκευή του εργοστασίου στην πόλη Oppama.
 • Τον Μάϊο του 1965 ολοκληρώνεται η κατασκευή του εργοστασίου στην πόλη Zama.
 • Τον Νοέμβριο του 1969 οι συνολικές εξαγωγές της εταιρίας ξεπερνούν το 1.000.000 μονάδες.
 • Τον Μάρτιο του 1970 ξεκινά η δραστηριοποίηση της εταιρίας στον τομέα σχεδίασης και εξέλιξης κινητήρων που προορίζονται για σκάφη.
 • Τον Μάρτιο του 1971 ολοκληρώνεται η κατασκευή του εργοστασίου στην πόλη Tochigi.
 • Τον Απρίλιο του 1974 καθιερώνεται το “Nissan Science Foundation”.
 • Τον Απρίλιο του 1977 ολοκληρώνεται η κατασκευή του εργοστασίου στην πόλη Κιουσού.
 • Τον Απρίλιο του 1979 ξεκινάει η λειτουργία του “Nissan Design International” στις ΗΠΑ.
 • Τον Ιούλιο του 1980 ιδρύεται η θυγατρική “Nissan Motor Manufacturing Corporation USA” στις ΗΠΑ. Το πρώτο φορτηγό Datsun και πρώτο όχημα της Nissan που κατασκευάζεται επί αμερικάνικου εδάφους, παράγεται στο εργοστάσιο αυτό τον Ιούνιο του 1983 και το πρώτο επιβατικό Sentra (γνωστό και ως Sunny) τον Μάρτιο του 1985.
 • Τον Ιούλιο του 1981 πραγματοποιείται η μετονομασία όλων των μοντέλων της εταιρίας παγκοσμίως σε Nissan. Επίσης υιοθετείται νέα, ενιαία εταιρική ταυτότητα και εικόνα.
 • Τον Νοέμβριο του 1981 ολοκληρώνεται η κατασκευή του “Nissan Technical Center”.
 • Τον Απρίλιο του 1982 η Nissan πραγματοποιεί την τέταρτη συνεχόμενη νίκη της στο ράλι Σαφάρι, που θεωρείται το πλέον δύσκολο του παγκόσμιου πρωταθλήματος.
 • Τον Δεκέμβριο του 1982 η Nissan υιοθετεί νέο εταιρικό σήμα.
 • Τον Ιανουάριο του 1983 ξεκινά η παραγωγή του θρυλικού τετρακίνητου μοντέλου Patrol στην Ισπανία (Nissan Motor Iberica, S.A.).
 • Τον Απρίλιο του 1984 ιδρύεται η θυγατρική "Nissan Motor Manufacturing, Ltd." στην Μεγάλη Βρετανία.
 • Τον Νοέμβριο του 1984 ολοκληρώνεται η κατασκευή της προβλήτας στο εργοστάσιο της πόλης Οπάμα (Oppama).
 • Το 1985 η Nissan δημιουργεί τμήμα βελτίωσης των αυτοκινήτων της ονομαζόμενο NISMO.
 • Τον Δεκέμβριο του 1986 ανακοινώνεται νέα εταιρική φιλοσοφία και νέες αρχές.
 • Τον Ιούνιο του 1988 ιδρύεται το “Nissan European Technology Center” στην Μεγάλη Βρετανία.
 • Τον Ιανουάριο του 1989 το μοντέλο Silvia κατακτά το βραβείο “Japanese Car of the Year”.
 • Τον Απρίλιο του 1989 ιδρύεται η εταιρία Nissan Europe N.V. με έδρα την Ολλανδία.
 • Τον Ιανουάριο του 1990 ιδρύεται η εταιρία Nissan North America, Inc. με έδρα τις ΗΠΑ.
 • Τον Φεβρουάριο του 1990 το σπορ μοντέλο 300ΖΧ κατακτά το βραβείο “Import Car of the Year” στις ΗΠΑ.
 • Τον Σεπτέμβριο του 1990 καθιερώνεται η κοινοπραξία “Tokyo Design Network”, μεταξύ της Nissan και των εταιριών Canon, Sony, NEC και Hitachi.
 • Τον Μάρτιο του 1991 ιδρύεται νέα εταιρία διανομής στην Μεγάλη Βρετανία (Nissan Motor (GB) Ltd.).
 • Τον Αύγουστο του 1991 ξεκινά η εξαγωγή της 5θυρης έκδοσης του μοντέλου Primera, που κατασκευάζεται στην Μεγάλη Βρετανία, στην Ιαπωνία.
 • Τον Ιούνιο του 1992 ξεκινάει η παραγωγή του μοντέλου Altima (Bluebird) στο εργοστάσιο των ΗΠΑ.
 • Τον Ιούλιο του 1992 ξεκινάει η πώληση στις ΗΠΑ του MPV Quest, που αποτελεί συμπαραγωγή με την Φορντ.
 • Τον Αύγουστο του 1992 ξεκινάει η παραγωγή του μοντέλου Micra στο εργοστάσιο της Μεγάλης Βρετανίας.
 • Τον Νοέμβριο του 1992 ιδρύεται το “Nissan Design Europe GmbH” στην Γερμανία.
 • Τον Δεκέμβριο του 1992 το March η αλλιώς Micra κατακτά το βραβείο “Japanese Car of the Year.
 • Τον Φεβρουάριο του 1993 αρχίζει η παραγωγή του τετρακίνητου μοντέλου Terrano II που προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά, στο εργοστάσιο της εταιρίας στην Ισπανία.
 • Τον Οκτώβριο του 1993 ιδρυεται η εταιρία “Nissan Logistics Corporation” στις ΗΠΑ.
 • Τον Νοέμβριο του 1993 τo μοντέλο Micra κατακτά το βραβείο “Car Of the Year 1993” στην Ευρώπη (το πρώτο ιαπωνικό μοντέλο που κατακτά το βραβείο αυτό).
 • Τον Απρίλιο του 1994 ξεκινά η εξαγωγή στην Ιαπωνία του Terrano (Mistral). Την ίδια χρονιά υπογράφεται συμφωνία με την εταιρία Samsung Heavy Industries Co., Ltd. της Νότιας Κορέας, για την κατασκευή επιβατικών αυτοκινήτων.
 • Τον Ιούνιο του 1994 ιδρύεται η Nissan Motor (China) Ltd.
 • Τον Μάϊο του 1995 αρχίζει η εξαγωγη του Micra που κατασκευάζεται στην Μ. Βρετανία, στην Αυστραλία.
 • Τον Μάϊο του 1997 η Nissan εξελίσσει ένα υβριδικό μοντέλο (Hybrid Electric Vehicle, HEV) με στόχο την μαζική παραγωγή του.
 • Τον Ιούνιο του 1997 ιδρυεται το κέντρου “Nissan European Technology center (Espana) S.A.
 • Τον Σεπτέμβριο του 1997 αρχίζει η πώληση των μοντέλων Primera και Bluebird με σύστημα μετάδοσης συνεχούς μεταβαλλόμενης κίνησης (CVT).
 • Τον Ιανουάριο του 1998 ανοίγει της πόρτες του το κέντρου εκπαίδευσης ασφαλούς οδήγησης “Nissan Driving Park”, στο εργοστασιακό συγκρότημα της πόλης Murayama.
 • Τον Ιούνιο του 1998 η Nissan κατακτά την τρίτη θέση στον φημισμένο 24ωρο αγώνα του Le Mans.Το ίδιο έτος παρουσίαζεται το μοντέλο Presage, που εφοδιάζεται με κινητήρες πετρελαίου άμεσου ψεκασμού.
 • Τον Μάρτιο του 1999 η Nissan και η Renault υπογραφούν συμφωνία συνεργασίας, με ταυτόχρονη αμοιβαία αγορά μετοχών.
 • Τον Οκτώβριο του 1999 ξεκινάει η εφαρμογή του σχεδίου “Nissan Revival Plan”.
 • Τον Φεβρουάριο του 2000 αρχίζει η πώληση του μοντέλου Sentra “super ultra low emission vehicle” στην πολιτεία Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
 • Τον Απρίλιο του 2000 αρχίζει η πώληση του υβριδικού Tino μέσω του διαδικτύου και το ίδιο έτος πραγματοποιείται η συγχώνευση της “Nissan Motor Manufacturing Corporation USA” και της “Nissan North America, Inc.
 • Τον Ιανουάριο του 2001 παρουσίαζεται το νέο Primera στην Ιαπωνική αγορά.
 • Τον Μάρτιο του 2001 αυξάνεται η επένδυσης της Nissan στην Ταϊλάνδη.
 • Τον Απρίλιο του 2001 αρχίζει η κατασκευή νέου εργοστασίου συναρμολόγησης στις ΗΠΑ.
 • Τον Μάϊο του 2001 ανακοίνωνονται κέρδη ρεκόρ για το οικονομικό έτος 2000.
 • To 2002 η Toyota και η Nissan συμφώνησαν να ενώσουν τις υβριδικές τους τεχνολογίες.
 • Τον Φεβρουάριο του 2002 παρουσιάζεται το νέο March ή αλλιως Micra στην αγορά της Ιαπωνίας.
 • Τον Μάρτιο του 2002 εφαρμοζεται τηλεματική τεχνολογία στα μοντέλα Infiniti.
 • Τον Ιούνιο του 2002 επέκτήνεται το εργοστασίου στο Canton των ΗΠΑ.
 • Τον Ιούλιο του 2002 τo Primera κερδίζει το βραβείο σχεδίασης “Red Dot”.Την ίδια χρονιά παρουσιάζεται το Fairlady Z στην αγορά της Ιαπωνίας.
 • Τον Σεπτέμβριο του 2002 η Nissan επιστράφει στους αγώνες αντοχής “Rally Raid”.
 • Τον Οκτώβριο του 2002 αύξάνεται το λειτουργικο κέρδους της εταιρίας κατά 84%.
 • Τον Νοέμβριος του 2002 ο Carlos Ghosn και ο Tony Blair εγκαινιάζουν την γραμμή παραγωγής του νέου Micra.
 • Τον Ιανουάριο του 2003 εγκαινιάζεται το νέο κέντρο σχεδίασης της Nissan στο Λονδίνο.
 • Τον Απρίλιο του 2003 ανακοίνωνεται κερδοφορία ρεκόρ για το οικονομικό έτος 2002.
 • Τον Ιούλιο του 2003 το εργοστάσιο του Sunderland βραβεύεται ως το πλέον παραγωγικό στην Ευρώπη για έβδομη συνεχή χρονιά.
 • Τον Οκτώβριο του 2003 παρουσιάζεται το Fairlady Z Roadster.
 • Τον Απρίλιο του 2004 ανακοινώνονται κέρδη ρεκόρ για το οικονομικό έτος 2003.
 • Τον Ιούνιος του 2004 παρουσιάζεται το πρωτότυπου υβριδικό μοντέλο Altima.
 • Τον Σεπτέμβριο του 2004 παρουσιάζονται έξι νέα μοντέλα για την αγορά της Ιαπωνίας.
 • Τον Φεβρουάριο του 2005 η Nissan εισέρχεται επίσημα στην αγορά του Πακιστάν.
 • Τον Απρίλιο του 2005 ανακοινώνονται οικονομικά αποτελέσματα ρεκόρ για το οικονομικό έτος 2004. Το ιδιο έτος ανακοινώνεται το σχεδίο ανάπτυξης Nissan Value Up.
 • Τον Ιούνιο του 2005 ξεκινάει το λανσάρισμα της πλήρους γκάμας της Infiniti στην αγορά της Ταϊβάν. Επίσης εγκαινιάζεται στο Ομάν το μεγαλύτερο showroom της Nissan στον κόσμο.
 • Τον Φεβρουάριο του 2006 ξεκινά η παραγωγή των κινητήρων HR και MR στο νέο εργοστάσιο της Nissan στην Κίνα.
 • Τον Απρίλιο του 2006 η Nissan ανακοινώνει τα σχέδιά της, για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στη Ρωσία. Το ίδιο έτος η Infiniti ανακοινώνει το λανσάρισμά της στην Ευρώπη το 2008.
 • Τον Ιούνιο του 2006 συμπληρώνεται η παραγωγή 100 εκατομμυρίων μονάδων από την ίδρυση της εταιρίας.
 • Τον Δεκέμβριο του 2006 ανακοινώνεται το περιβαλλοντικό πρόγραμμα NISSAN GREEN PROGRAM 2010. Επίσης εγκαινιάζεται νέο κέντρο σχεδίασης στην Ιαπωνία.
 • Τον Μάρτιο του 2007 ολοκληρώνεται η κατασκευή της πίστας δοκιμών, αποκλειστικά τετρακίνητων μοντέλων στην Ιαπωνία.
 • Το 2008 η Infiniti λανσάρεται στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

datsun006.png

datsun008.png


Φουντουκίδης Δήμος Ε3